
 

FAQs ON DETERMINATION OF VALUATION 
OF IMMOVABLE PROPERTY BY FBR 

 

 

Question 1:  

I am a filer and I have purchased a plot in May, 2014 for Rs.5,000,000. Now I 

want to sell the said plot in August, 2016 at the value determined by FBR at 

Rs.7,500,000/-. What are the implication of taxes? 

Answer:  

In your case the advance income tax under Section 236C at the time of sale shall 

be collected from you @1% on the value determined by FBR at Rs.7,500,000/ 

which works out to Rs.75,000/. This tax is adjustable against tax payable on 

income earned in the financial year 2016-17. The capital gain on sales of plot 

shall be Rs.7,500,000 – Rs.5,000,000 = Rs.2,500,000. That shall be declared in 

the return for tax year 2017 relevant to the  financial year 2016-17. Capital gain 

tax  shall be payable @ 5% on capital gain of Rs.2,500,000 i.e. Rs.125,000/-. 

The above withholding tax  of Rs.75,000/- is adjustable against the tax liability on 

all type of income including capital gain. 

 

Question 2: 

My brother is a non filer. He had purchased a plot in February, 2015 for 

Rs.6,000,000/-. Now he intends to sell the plot in September, 2016. FBR notified 

rate at  Rs.12,000,000/-. What will be tax implication? 

Answer: 

The advance income tax under section 236C shall be collected @ 2% i.e. 

Rs.240,000/- from your brother being  non filer on sale consideration of 

Rs.12,000,000/- The said advance tax  is adjustable against his tax liability once 

he files tax return. 

The capital gain on sale of property shall be Rs.12,000,000 – Rs.6,000,000 = 

Rs.6,000,000 and tax thereon shall be @ 5% as property was purchased before 

June, 2016.  



 

Question 3: 

I am a filer and I want to purchase a property in October 2016, the notified 

District Collector’s rate before June 2016 was Rs.4,500,000, however, FBR has 

notified rate  Rs.9,000,000/-. Whether all Federal and Provincial taxes shall be 

paid on FBR rate? 

Answer: 

No. FBR notified rates are for the purpose of Federal taxes only. In your case  

advance income tax on the purchase of property under Section 236K shall be 

collected at the rate of 2% of sales consideration of Rs.9,000,000/- that come to 

Rs.180,000/-. However, FBR rates are not applicable for the levy  payable under 

the stamp duty and other provincial taxes. 

Question 4: 

I intend to purchase a property worth Rs.50,000,000/- at FBR notified rates in 

November, 2016 and advance tax under section 236K as per FBR notified rate of 

advance tax would be payable. Whether Commissioner of Inland Revenue shall 

still be empowered to re-determine the value of property. 

Answer: 

No. He is not empowered to re-determine the value of the property purchased on 

the valuation as determined by FBR for which advance tax under Section 236K 

has been paid on such valuation 

 

Question 5: 

I am a non filer and intend to purchase property at Rs.30,000,000/- at FBR 

notified rates and required to pay advance tax under section 236K at the time of 

purchase as per advance tax rates applicable on non-filer. Can the 

Commissioner ask the question of source of investment in above property? 

Answer: 

Yes. The Commissioner of Inland Revenue can ask to explain the source of  

funds in the investment made in immovable property and apply the provision of 

unexplained income under section 111 by providing opportunity of being heard to 

you. 



Question 6: 

I am a dependent of a ‘Shaheed’,. I was allotted one plot and I have certified 

official copy of allotment order. Whether any tax is payable on the sale of such 

plot. 

Answer: 

No advance tax under Section 236C shall apply, at the time of registration of 

property. Besides no capital gain tax under section 37(1A) of Income Tax 

Ordinance shall be payable. 

Question 7: 

I being a filer and if I purchase property worth Rs.5,000,000 in October 2016.  

How much tax I will have to pay while filing the return of income  if the property is 

sold for Rs.10,000,000/- in July, 2018? 

Answer: 

The tax liability on capital gain for the tax year 2019 shall be calculated on 

Rs.10,000,000 – Rs.5,000,000 = Rs.5,000,000 @ 7.5% i.e. Rs.375,000/- for the 

reason that you have held the property for less than two years but more than one 

year. 

Question 8: 

There is a confusion in the market and different persons are giving different 

advices regarding payment of capital gain tax at the time of registration of 

property. What is the legal position? 

Answer: 

Capital gain tax under section 37(1A) is levied on the difference between sale 

price and purchase price of the property. The registration authorities are not 

authorized to collect such capital gain tax on immovable property. The 

registration authorities are authorized to collect advance tax under Section 236C 

from seller of the property and advance tax under section 236K from buyer of the 

property. Hence capital gain tax on the sale of immovable property is to be paid 

by the taxpayer himself while filing the income tax return. For example, if any 

sale of immovable property  is made in the financial year from July 2016 to June 



2017, the taxpayer while filing the income tax return for the tax year 2017 shall 

pay the capital gain tax after adjusting the advance tax paid under section 236C.  

Question 9: 

My property is located in the area  for which FBR has not notified the value of 

immovable property. I intend to sell my property immediately but due to non 

issuance of notification by FBR, the registration authority is reluctant to transfer 

my property with the advice to wait till FBR notify the valuation of immovable 

property. What is the FBR position as to whether I shall wait till FBR notify 

valuation table? 

Answer: 

FBR notification shall apply on the areas which are notified in such notifications. 

The area which are not yet notified shall be subjected to value fixed by District 

Officer  Revenue or provincial or any other authority authorized for the purpose of 

stamp duty.  

 

Question 10: 

I have received 90% of sales considerations of my property before June 2016 

and balance amount of 10% is due in August 2016 from buyer as my property will 

be registered in August, 2016. Shall I pay taxes on my property as per FBR 

valuation in August 2016? 

Answer: 

FBR valuation shall apply on all the transfer of immovable properties from 31st 

July 2016 at the time of registration,  irrespective of receipt of the payment on 

sale of property. In your case the FBR valuation shall apply for payment of 

advance tax under section 236C, being a seller of property and capital gain tax 

under section 37(1A) shall also be applicable on the valuation determined by 

FBR. Income from capital gain shall be declared in the return of income for tax 

year 2017. 

 

 



Question 11: 

I have been allotted land in a Society and I now intend to transfer my property to 

a buyer. Shall I be liable to pay taxes under section 236C and whether capital 

gain tax shall also apply in my case? 

Answer : 

The provision of advance income tax under section 236C in the case of seller of 

immovable property and provision of section 236K in the case of buyer of 

immovable property shall apply on registration of immovable property. Both 

advance taxes shall also be applicable on attesting transfer of immovable 

property. In your case there is attestation of transfer of immovable property in the 

Society therefore, the Society  being a withholding agent are authorized to collect 

advance tax from seller under section 236C and from buyer under section 236K.  

  


